top of page
Търсене
Снимка на автораBrightStock

"Зелената Революция на Христо Ваташки: От Аерофолио до Екология" - Хартиен Бабъл



БТВ - Зелени минути


Всяка година, в последния понеделник на януари, американците отбелязват националния ден на аерофолиото. През 1957 година, този продукт беше създаден с идеята да бъде използван като 3D тапет за стени. Идеята обаче бързо се оказа провал, и създателите му откриха друго приложение - в опаковането на различни

14 милиона метрични тона пластмасови отпадъци в океаните

продукти, от компютри до посуда. Аерофолиото, произведено от полиетилен, представлява около 46% от всички 14 милиона метрични тона нови пластмасови отпадъци, които попадат в океаните всяка година, статистика, която отдавна шокира Христо Ваташки.



Христо Ваташки - Предприемач

Опазването на природата стана част от живота на Христо преди около 10-15 години. Той реши, че иска да бъде част от решението, а не част от проблема. Ваташки изхвърля боклука си разделно, ползва торбичка за многократна употреба, купува продукти, които не са опаковани в пластмаса, пазарува от местни производители и не купува минерална вода в пластмасови бутилки, а използва водни филтри, които след това рециклира.



Преди 5 години Ваташки реши да въведе тези екологични навици и в професионалния си живот. Той стартира производство на растителни масла, без да генерира отпадък. Срещна се с

Хартиен бабъл

предизвикателството да намери подходяща опаковка за стъклените продукти, като обикновено те се опаковат в аерофолио. Скоро обаче той откри екологична алтернатива - хартиения бъбъл, или хартия с формата на балончета. Бабъл фолиоможе да се използва повторно, да се изгори в камината, а ако случайно попадне в природата, се компостира за 6 месеца.



Ваташки проведе редица тестове, за да се увери в ефективността и устойчивостта на хартиения бъбъл като алтернатива на пластмасовия аерофолио.

тест на хартиен бабъл - пълна защита

Христо Ваташки вярва, че всеки трябва да бъде промяната, която иска да види в света. Той избра този път за себе си и продължава да вдъхновява другите със своя пример и действия.




 



Цялото интервю може да видите тук:



38 преглеждания0 коментара

Comentarios


bottom of page